Egy ​világraszóló felfedezés 1. – Nyelvi kalauz kalandoroknak – Kolibri Kiadó

Sziasztok! A következő friss megjelenésű kötettel bizonyára sokszor találkoztatok már az interneten, hiszen eléggé népszerű. Nem azért, mert regény, hanem mert egy olyan könyv, amely egy összefogás, egy alapítvány által láthatott napvilágot. Az Amigos a gyerekekért Alapítvány volt az a szervezet, amely ezt a kötetet megalkotta és létrehozta. Ez nem más, mint az Egyvilágraszóló felfedezés 1. – Nyelvi kalauz kalandoroknak.

Fülszöveg

Készen állsz a világraszóló kalandra? Ismerd meg Kanadát, az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Jordániát és Ausztráliát az Amigókkal!

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei már évek óta viszik el a játékos nyelvtanulás örömét a kórházakban gyógyuló beteg gyerekekhez. A kezedben tartott könyvvel Téged is igyekszünk bevezetni az utazás és felfedezés élményébe! Ismerd meg más országok kultúráját, látványosságait, gasztronómiáját és less bele, hogy milyen csodás nyelveket használnak a világ többi pontján!
A könyvben Matyi Kalandor lesz az útitársad: ismerkedj az országokkal, rajzolj, színezz, éld át és örökítsd meg az utazást a kreatív készségfejlesztő feladatokon keresztül!

Készen állsz, hogy igazi kalandorrá válj? Tarts velünk!


Véleményem:

Ahogy az látszik ez egy első rész és bizonyára készül a további kötet, aminek nagyon örülök. Ahogy azt írtam ez egy összefogás eredménye, ezáltal több szerző műveit olvashatjuk, amelyet a lenti linken olvashattok, a moly.hu oldalon lévő könyv adatlapján. Az amúgy sem unalmas, egyhangúnak egyáltalán nem nevezhető kötetet ez tette még színesebbé.

Mivel a könyv a gyerekekre fókuszál, így a borítón is látszik, hogy nekik készült. Szerintem ezzel fel lehet kelteni az érdeklődésüket. Nekem tetszik a külső, én levenném a polcról. Mondjuk a beltartalom is impozáns és látványos, szórakoztató, informatív és tanulságos lett. Szóval a borítóra visszatérve, középpontban a földgömb van, ami jól tükrözi az egész kötetet. A cím is mutatja, hogy Egy világraszóló felfedezésben lesz része az olvasónak. Éppen ezért nagyon jól illik a földgömb a borítóra. Emellett láthatunk még jó pár nevezetességet, mint a Pisai ferde tornyot, és egy-egy ország jellegzetességét: Ausztrália – kenguru. Ugyanakkor helyet kapott a kötet tetején maga az Amigos a gyerekekért Alapítvány neve is, amely szimbolizálja, hogy kik által jött létre ez az egész.

Az amúgy sem egysíkú, egyhangú könyv belülről még látványosabb. Az egészet egy különleges kötetként jellemezném, amely nagyon egyedi. Kinyitva a belső borítón elől egy iránytűt helyeztek el, amely szerintem eléggé ötletes, emellett a földrészeket láthatjuk, hátul is. Ezeken jelölve vannak azok, amelyekről szó lesz a továbbiakban. Elől kicsit bővebben olvashatunk az Amigos-ról, találhatunk egy linket, melyre rákeresve több információhoz juthatunk, illetve feliratkozhatunk egy értesítőre, melyet akkor kapunk majd, amikor a második rész elérhető lesz. A belső borító fülön, elől még egy QR kódot is elrejtettek, ez egyből a fentebb olvasható linkre vezet minket. A hátsó részén szintén különböző földrészeket találhatunk, elnevezésekkel, emellett egy útlevelet is találunk, melyhez a könyv utolsó oldalán találunk matricákat. Ezeket beragasztva az útlevélbe tudhatjuk, mely földrészeken jártunk már. Természetesen egyelőre csak azokat tudjuk beragasztani, amelyekről ebben a kötetben szó esik majd. Ez nagyon ötletes megoldás.

A könyvben mindössze nyolc országról, földrészről olvashatunk. Ahogy kinyitjuk a kötetet és elkezdjük az olvasást rögtön az elején az előszót olvashatjuk, Kedves Kalandorok! címmel. Itt megismerkedhetünk kicsit jobban magukkal az Amigos-al. Leírják, hogy kalandozás közben nem leszünk egyedül, hiszen mindvégig társunk lesz Matyi, illetve megtudjuk azt is, hová is fog vezetni utunk. Emellett nem hagynak kétségek között, hiszen elmondják, hogy ha végére érünk a könyvnek, akkor ne aggódjuk, hiszen készül a második kötet. Kapunk egy kisebb használati útmutatót, hogy mégis hogyan használjuk. Némelyik részhez kelleni fog majd a telefonunk is.

Az első úti cél az Egyesült Királyság lesz, majd szépen lassan eljutunk a kötet utolsó állomására, ami Kanada lett. Minden egyes fejezet elején maga az ország neve olvasható, emellett néhány hasznos információt találunk egy kisebb szövegdobozban úgy, mint főváros, pénznem, hivatalos nyelv, államforma, pénznem stb… Mindezek már nagyon hasznosak és informatívak, a többit még nem is említve. Itt még az adott országra jellemzőket láthatjuk.

Haladjunk tovább az olvasással. Minden fejezet fel van osztva. Gasztronómia, Szleng, Hagyományok és ünnepek, Nevezetességek, Történelmi személyek, Popkultúra ezen részek között feladatokkal találkozhatunk, melyeket természetesen meg is oldhatunk. A megoldásokat a fejezetek végén találjuk, ahol le is ellenőrizhetjük a tudásunkat. Bár egyes országokról van szó, a fejezetekben különböző városokról is olvashatunk, például a Hagyományok és ünnepek és a Nevezetességek részekben.

Bár nem töltöttem ki a könyv feladatait, nagyon élveztem, hogy egy-egy rész elolvasása után próbára tehettem a tudásomat. Nagyon szórakoztató volt számomra, nem csak a megoldásra váró rész, hanem úgy az egész egyben. Sok új információval gyarapodtam, eddig ismeretlen személyekről, helyszínekről vagy csak egy-egy hagyományról bővebben is olvashattam. A sok grafika, illusztráció segített, hogy jobban bele tudjak helyezkedni a kötetbe, az adott helyszínt jobban meg tudjam ismerni és el tudjam képzelni.

Így az elolvasás után úgy érzem, megérte elolvasni. Nagy öröm volt számomra, hogy eljuthatott hozzám és olvashattam. Gyönyörű látni, hogy mit alkottak, ez rám pozitívan hatott. Igényes, aprólékosan felépített kötet. Nagyon informatív és tanulságos, ezért bátran ajánlom fiatalabb korosztálynak is. A kötet rövidsége és szellős kialakítása miatt gyorsan lehetett haladni az olvasással, olvasmányos volt. Tele van grafikákkal, illusztrációkkal melyek még élvezhetőbbé és jobban elképzelhetőbbé tették számomra a látványosságokat, helyszíneket. Sok új információval és természetesen olyan helyszínnel gyarapodtam, ahová egyszer jó lenne eljutni. Az biztos, hogy a kötet elolvasása után kedvet kaptam egy kis kiránduláshoz, még jó, hogy nemsokára eljön a nyaralás pillanata is, meghozza a nyaralási, utazási kedvet. Izgatottan várom, hogy mely földrészekre kalauzol majd el a folytatás. Bátran és jó szívvel ajánlom a kalandvágyó olvasóknak, illetve akik szívesen repítenék más kontinensekre a gyerekeit, vagy csak azt szeretnék, hogy szórakozva tanuljanak.


Ha felkeltettem érdeklődésed, akkor az alábbi linken tudsz jobban utánanézni a könyvnek.

moly.hu: https://moly.hu/konyvek/egy-vilagraszolo-felfedezes-1

Amigos: https://amigos.hu/

webshop: https://www.libri.hu/konyv/amigos-egy-vilagraszolo-felfedezes-1.html

instagram: https://www.instagram.com/amigosagyerekekert/

facebook: https://www.facebook.com/amigosagyerekekert

TikTok: https://www.tiktok.com/@amigosagyerekekert

Kedvcsináló, belelapozó: https://www.tiktok.com/@ediverzum1/video/7270414431677369632

Hozzászólás