Kate Thompson – A remény könyvtára – Libri

Sziasztok! Mai könyvajánlómban egy januári olvasmányomról hoztam el a véleményem. 2024 első közös olvasmánya volt Sásdi Tamással, a Könyvtörténet bloggerével, és az év első hónapjának második kedvence is lett. Tamás véleményét a bejegyzés végén olvashatjátok.

Fülszöveg

“A könyvek segítenek embernek maradni egy embertelen világban.”
London, 1944.

A II. világháború idején a befejezetlen Bethnal Green metróállomás csaknem ötezer embernek nyújt menedéket: a légiriadók elől a város lakói az alagutakba menekülnek, és az ott kialakított bunkerekben húzzák meg magukat. Az állomás azonban sokkal több egyszerű óvóhelynél: színháznak, kávézónak, orvosi rendelőnek, óvodának és egy könyvtárnak is helyet ad.

A könyvtár szíve és lelke a fiatal özvegyasszony, Clara Button, akinek a férje Dunkerque-nél esett el. Clara és barátnője, Ruby arra teszik fel az életüket, hogy minden rászorulónak segítsenek. Mindent elkövetnek, hogy az otthonaikból evakuáltak, a több műszakban dolgozó munkások vagy éppen a bántalmazott nők vigaszra és reményre találjanak a föld alatti könyvtárban. Ám ahogy egyre inkább elhúzódik a háború, és egyre inkább próbára teszik őket a körülmények, nehéz erősnek maradniuk, és lehet, hogy épp a hozzájuk legközelebb állókat nem tudják majd megmenteni.

„Szívmelengető történet arról, hogy a legnehezebb időkben milyen megtartóereje van a barátságnak és az írott szónak.”
Janet Skeslien Charles, A párizsi könyvtár szerzője.


Véleményem

Clara bármit megtett volna, hogy visszaadhassa ezeknek a csodálatos, okos gyerekeknek a gyermekkort, amit a háború elrabolt tőlük. Az egyetlen dolgot tette, amit tehetett. Történetekbe burkolta az óvóhelyi gyerekeket, hogy belevesszenek a fantasztikus mesékbe lovagokról és kalózokról, mintha a könyvek képesek lettek volna távol tartani a valódi életet.

Egy kívül, belül gyönyörű történetet olvashattam Kate Thompson – A remény könyvtára által. A második világháború alatt játszódó igaz történet fő színhelye egy óvóhelyből kialakított föld alatti könyvtár. Az egyedülálló és szokatlan helyszín, az egyetlen föld alatti könyvtár Nagy-Britanniában. Ruby és Clara a két barátnő lesznek a főszereplők, és emellett a könyvtárért, a könyvekért, a kölcsönzésért és az állományért felelősek.

Az óvóhelyül szolgáló könyvtár nem csak menedékként szolgál az oda ellátogató, olvasni vágyó és szerető embereknek a háború ideje alatt, hanem egy közösséget is kovácsol, nyújt a számukra. A történet lényegében egy visszaemlékezés, melyet a visszaemlékező mesél el, szóval ő a narrátor. Vagyis az ő életéről olvashatunk.

Fontos szerepet kap a könyvben a barátság, a mások melletti kitartás. Ezenkívül az önzetlen segítségnyújtás is megjelenik, melyet a szerző nagyon szépen ábrázolt. De mégis első helyen és kiemelt szerepben a könyvek és az olvasás iránti szeretet áll. Megjelenik még a családon belüli erőszak, a nők megerőszakolása, bántalmazás és a szenvedélybetegség, függőség (alkohol) is.

Nagyon tetszett a könyvben, hogy minden fejezet egy-egy idézettel kezdődik, melyek a szerző könyvtárosokkal készített interjúiból származnak. Amikor elkezdtem az első fejezetet, és még csak a bevezető idézetet olvastam, már akkor tudtam, éreztem, hogy ez a könyv nagyon tetszeni fog. Ez be is igazolódott. Az egész kötetet átjárják az érzelmek, ezáltal hatással van az olvasójára is. Szóval megannyi érzést éltem át olvasás közben. A könyv befejezése után elmondhatom, hogy ismét egy kedvenccel lettem gazdagabb.

Összességében egy alaposan kidolgozott szereplőkkel megalkotott, jól felépített történetet olvashattam. Olvasmányos, gördülékenyen lehetett haladni az olvasással, végig fenntartotta a figyelmemet és az érdeklődésemet. Minden olvasni szerető embernek jó szívvel ajánlom, hiszen ez egy olyan történet, amelyet bárki is kezdené el, biztos tetszene neki. Egy igazi kis ékszerdoboz, annak ellenére, hogy nehéz időszakot mesél el az olvasóinak.


Oldalszám: 480

Kiadó: Libri

Müfaja: Történelmi regény, (igaz történet alapján)

Véleményem: 5/5*

Ha felkeltettem érdeklődésed, akkor az alábbi linken tudsz jobban utánanézni a könyvnek.

moly.hu: https://moly.hu/konyvek/kate-thompson-a-remeny-konyvtara

Webshop: https://www.libri.hu/talalati_lista/?autocomplete=1&text=a+rem%C3%A9ny+k%C3%B6nyvt%C3%A1ra

Facebook: https://www.facebook.com/librikonyvkiado
https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

Instagram: https://www.instagram.com/librikonyvkiado/
https://www.instagram.com/libri_konyvesboltok/

TikTok: https://www.tiktok.com/@librikonyvesboltok

Tamás véleménye: https://konyvtori.webnode.hu/konyvajanlo/szepirodalom/a-remeny-konyvtara/

Hozzászólás