Visszamennél a múltba, csak hogy találkozz és beszélj valakivel, aki fontos volt számodra? – Kavagucsi Tosikadzu – Mielőtt a kávé kihűl sorozat – Kossuth Kiadó

Sziasztok! Mai bejegyzésemben egy sorozatról hozom el a véleményem, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg és már filmadaptáció is. A nagy népszerűsége miatt kicsit féltem, hogy csalódni fogok, engedtem a kíváncsiságomnak és elolvastam.

Tartalom:

Mielőtt a kávé kihűl

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.


Történetek a kávézóból

A nemzetközi bestseller Mielőtt a kávé kihűl folytatásában négy újabb időutazásra kerül sor a kicsiny japán kávézóban.
Tokió egyik mellékutcájában több mint egy évszázada kínálja gondosan elkészített kávéit a Funiculi Funicula. Városi legendák szerint mást is tud ez a hely: vendégei szigorú szabályoknak engedelmeskedve visszamehetnek az időben. A régi és új karakterek sorában ismét négyen vállalkoznak erre a feladatra. Kockázatos kalandjuk során barátaikkal, családtagjaikkal és szerelmeikkel találkoznak. Noha a múlt a szabályok szerint nem változtathatja meg a jelent, mégis olyan impulzust ad az időutazóknak, ami megkönnyíti életük folytatását.
A szívmelengető érzelmekkel és sok-sok bánattal teli regény arra buzdítja az olvasót, hogy maga is feltegye a kérdést: „Mihez kezdenék, ha visszamehetnék az időben?”


Véleményem:

A könyv borítója és a címe keltette fel a figyelmem, ezért is esett rá a választásom, hogy elolvassam. A másik ok, amiért kézbe vettem, a sok ajánlás, hogy sokaknál láttam, hogy olvasták és tetszett nekik. A pozitív vélemények mellett azért olvastam negatívat is, de nem riadtam vissza tőle. 

Bár kávézni nem igazán szeretek, kellemes kikapcsolódást nyújtottak a novellák. Mostanában egyre több novelláskötetet olvasok, így örültem, hogy ezt is kézbe vettem. Bár a múltat megváltoztatni nem lehet, a legtöbb írásban visszautaztak a szereplők, de akadt, aki a jövőben tett kirándulást, ahol kisebb változás bekövetkezhet.

Mindkét kötetben 4-4 novella található, amelyek kapcsolódnak egymáshoz. A legtöbb nagy hatással volt rám. A Mielőtt a kávé kihűl c. részben az utolsó három novella, valamint a Történetek a kávézóból kötetből is az utolsó három írás álltak hozzám legközelebb, ezek váltották ki a legtöbb érzelmet belőlem.

Egy kávézó, egy bizonyos szék, egy csésze kávé és megannyi szabály, amit be kell tartani. Az időutazás, amely nincs kihatással a jelenre. Addig vissza kell térj, amíg a kávé ki nem hűl.

Több fontos dologról szólnak a novellák, mint például a múltba való visszatérés, a családi viszonyok, baráti viszonyok, betegség (Alzheimer-kór), megbocsátás, továbblépés, és maga a gyász is. Nagyon elgondolkodtató történetek, mély érzelmekkel és mondanivalóval. Megváltoztatta a szemléletmódom, és kicsit változásra is sarkallnak Kavagucsi Tosikadzu írásai.

A két kötet önállóan is megállja a helyét, így is olvasható és érthető. Nagyon tetszett, hogy a második rész első lapján egy gondolattérképet találtam, amely segített eligazodni az első részben megismert szereplők között. Bár voltak utalások az első részbe, visszatekintések, ettől még fordított sorrendben is olvasható, de számomra úgy adta meg az igazi élményt, hogy mindkét részt olvastam. Mégis a két rész összefügg, és a második kötet végére a megválaszolatlan kérdésekre is választ kaptam. Érzelmekben gazdag történetek, csak mélyebben kell keresni azokat.

Sok kérdés felmerült bennem olvasás közben. Mégis mi értelme van annak, hogy visszatérnek a múltba, de azzal a találkozással nem változtatnak semmin sem a jelenben. Igen ám, megtörténik a visszatérés és találkoznak azzal a személlyel, akivel szeretnének, és éppen ez az, ami segít nekik. Hogy mégis miben segít azoknak, akik átélik a „teleportálást”?! A lezárásban, gyászfeldolgozásban, elengedésben, tovább lépésben. A sorozat szépen megírt emberi sorsokat ábrázol.

A Mielőtt a kávé kihűl felkészített a Történetek a kávézóból kötetre, egyfajta ráhangolódás volt. Szokatlan volt számomra olvasni ezt a sorozatot, de nem bántam meg, hogy elolvastam. Bár nem lett a kedvencem, azért tanulságos novellákat olvashattam. Egy negatívumot emelnék ki, az pedig a sok japán név, amelyek néhol összezavartak. Igazán elgondolkodtató volt számomra. Belegondolva nem is tudom, hogy ki lenne az, akivel a múltamban találkozni szeretnék, hogy elmondhassak, adhassak neki valamit, amit nem tudtam eddig elmondani, odaadni számára. Esetleg elmennék a jövőbe, hogy találkozzak valakivel a jövőből és tegyek valamit azért, hogy kicsit is változzon valami majd. Ez nehéz kérdés. Ti mit tennétek, elmennétek a múltba, vagy a jövőbe látogatnátok? Kivel beszélnétek legszívesebben? Bár nem lett a kedvencem, és ötből csak négy csillagot kaptak, ettől függetlenül jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el a könyveket, mert megéri.


Kedvenc idézeteim:

„- Miért nem mész már? – kérdezte, és továbbra sem nézett föl.”

13.oldal

Ha visszatérek a múltba – gondolta -, talán rendbe tehetek mindent. Újra lefolytathatom azt a beszélgetést Goróval.

20.oldal

„Ha az időutazás igaz volna, ez a hely tele lenne emberrel”

21.oldal

Ha felkeltettem érdeklődésed, akkor az alábbi linken tudsz jobban utánanézni a könyvnek.

moly.hu: https://moly.hu/konyvek/kavagucsi-tosikadzu-mielott-a-kave-kihul
https://moly.hu/konyvek/kavagucsi-tosikadzu-tortenetek-a-kavezobol

webshop: https://www.kossuth.hu/kereso/lista/?oldal=1&h=0&m=kavagucsi%20tosikadzu

Hozzászólás